"Muğlalı kompleksi" nedir?


Malum, Mustafa Muğlalı, 30 Temmuz 1943'te Van'da 33 Kürt köylüsünü sorgusuz sualsiz kurşuna dizdiren general. Konu, özetle "kaçakçılık"tır. Köylüleri mahkeme bırakır, General Mustafa Muğlalı bırakmaz. Elleri ve gözlerini bağlatarak katlettirir. "Devlet için gerekirse babamı da asarım" diyen kıyıcı şu adamlardandır.



Cezaevinde ölmüş, devlet töreniyle Edirnekapı Şehitliği'ne gömülmüştür.

Vaka, Ahmet Arif'in "33 Kurşun" şiiriyle Türkiye kamouyonda yaygın biçimde bilinir hale geldi. General'in adı 6 Mayıs 2004 tarihinde, katliamın işlendiği Van Özalp'ta bir kışlaya verilmiş, 2011 yılı sonunda kaldırılmıştır. 

Muğlalı kompleksi, özellikle sağ iktidarların kullanageldiği bir deyim. Çocukluğumda, Süleyman Demirel'in ağzından duydum ilk. Daha önce de kullanılmış: "Muğlalı kompleksi yaratılmasına izin veremeyiz." ya da şöyle: "Kimse bizden Muğlalı kompleksine yol açacak işler beklemesin."

Muğlalı'nın tutuklanıp cezaevine konulmasının kamu görevlilerindeki görev aşkını yok edeceği fikrini işleyen bir ifadedir. İfadenin, "sorgusuz sualsiz öldürme"nin bir "kamu görevi sayıldığı" bilgisini içerdiğini söylemeye gerek var mı? Devlet görevlilerinin, özellikle güvenlik sektöründekilerin işledikleri adi ve karanlık fiilerinden sorumlulu tutulmamalarını gerektiren bir gizli anayasa maddesi işlevi görmüştür. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

12 Eylül bildirisinin tam metni

15 Temmuz darbe girişimi bildirisinin tam metni