"Türk milleti adına" insan ezmek!


Bu ne hınçtır arkadaş! İnsan ezme sanatını nerede öğretiyorlar bu valilere?

Timur, Tüzükat'ında "Onların mizâc ve tabiatlarına uygun gelen, kendi diledikleri kişileri vali koydum" diyor.
Şu Topal Timur. Şu ömrü istiladan istilaya koşmakla geçmiş, "gökte tek tanrı, yerde tek sultan" şiarıyla iş gören kıyıcı fatihler ordusunun hakimi, sultanı. Vali atarken, valinin görev yapacağı yerin özelliklerini, o yerin ahalisinin isteklerini dikkate almayı önemsemiş. Çünkü "yer"in yönetimini sadece kendi sevdiği, beğendiği, istediği valilerle yapmanın zorluklarını biliyor, demokrasi fikrine sahip olduğundan değil elbette, daha kolay yönetmek için. Fakat o tür zorluklar değil midir zaten "demokrasi" fikrinin de oluşmasına yol açan?
Valilerin nobran, üsttenci, hınç dolu çıkışlarına, gösterilerine giderek daha sık şahit oluyoruz. Hizmet ettikleri devletteki heyetin ortalamasının ve o heyetin başının gösterdiği celal, bürokraside tomurcuklanıyor elbet. Çorum Valisi, devletin giyim kuşam normlarına uymayan mühendisi itap ederken, "söz hakkı vermemek"le, "söz hakkı"nın devlete ait bir mülk olduğunu güzelce ilan ediyor. "Memur"un disiplin suçunun, disiplin cezasıyla cezalandırılması yetmiyor valiye, "kınama"yı, "Kınıyorum!" nidasıyla fiilen, bizzat ağzıyla yapıyor. Sonra, kilit cümle, şah cümle çıkıyor ağzından: "Bu Türk milleti adına da ayıptır!"

Türk milleti? Türk devletinin giyim kuşam yönetmeliğine uygunsuz giyinmiş bir memurun, kanun ve usullere uygun biçimde cezalandırılması değil de, o memurun hınç dolu bir yöntemle, sultanî bir usulle ezilmesi "Türk milleti" denilen şeye daha uygun mu görülüyor? "Türk milleti" anlaşılan, kanuni usul ve esaslara göre değil, yöneticilerin kişisel mizaçlarıyla belirledikleri cezalara göre iş görmenin bir kodu haline geliyor.
Valiler, demokrasi yokluğunun en kaba, en tarif gerektirmez, en ortada, en saklanamaz göstergeleri. Demokrasisizliğin tecessümü valilik. Valiler, demokrasi yokluğunun heykelleri. Zaten, arkaik heykeller kadar arkaikler demokrasi açısından.
HDP, seçim bildirgesiyle valilerin seçimle geleceğini ilan etti. Diğer partilerin valilerle pek sorunu yok anlaşılan. AK Parti'nin niye olsun, valiler AK Parti ruhuna uygun davranabilmek için elden geleni yapıyor zaten. Mühendisi "Türk milleti adına" azarlayan vali, milli irade şampiyonu AK Parti'nin en etkili ve yetkili isimlerinin mukallidi değil mi sadece? MHP zaten demokrasiyi "Türk"süz algılamamaya yeminli. CHP nedense valilerin iktidara çalışıp çalışmamasını daha çok dert ediyor; oysa iktidarın atadığı vali zaten iktidara çalışır, kime çalışacak?


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

12 Eylül bildirisinin tam metni

15 Temmuz darbe girişimi bildirisinin tam metni