Kayıtlar

Ağustos, 2015 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Ucuz emek, ucuz can, ucuz ulus

Resim
İki Kürt işçi çocuk öldürüldü. Diyadin'de. Ağrı Valisi, "Teröristtiler, ölü ele geçirildiler" dedi. Ele geçirilmişlerdi zaten, eldeydiler, ölü oluşları yeni.  "Orhan ve Muhammet, sivil ve silahsızdı" dedi baro. Çocuktular demek yetmiyor yani, sivil ve silahsızdılar demek gerek. "İki çocuk öldürüldü" demek niye yetmiyor? Çocuklar dahil herkesin ölüm riski altında olduğu yerde yaşadığımız için. Berkin Elvan cinayetinde de yaşadık ya, "Misket mi vardı elinde ekmek mi" tartışması gibi. Ayıptır. Suçtur. Günahtır. Elinde ne olduğu, üstünde ne olduğu öldürülmelerini "haklı" ya da "haksız" yapabiliyor, çocuk olmuş olmamış önemsiz. 

Bir sabah uyanınca PKK yok olsa

Resim

Herkes yere baksın!

Resim
“Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin gücünü göreceksiniz. HEPİNİZİ TANIYORUM BEN. Kim ki hainlik yapıyor, kim ki ihanet ediyor, karşılığını görecek. Görecek karşılığını. Ne yaptı lan size bu devlet? Ne yaptı devlet s-size. Hepiniz, hepiniz, karşılığını göreceksiniz. TÜRK’ÜN GÜCÜNÜ GÖRECEKSİNİZ. Tamam mı? BAKMA LAN BANA. Herkes yere baksın.”

OHAL sonsuza giderken...

Resim
Olağanüstü Hal varken görünmeyen bir şeyle karşılaşıyoruz, yeni bir şey değil ama az görünür, bilinir bir şey. "Özel Güvenlik Bölgesi." Kaynağı var. "Türkiye Cumhuriyeti Demokrasisi"ne son şeklini veren 12 Eylül darbesi döneminde çıkan bir kanunda var. 2565 Sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu. Kanunun tarihi, 18 Aralık 1981... Tarih önemli, çünkü askerlerin ülkenin herhangi bir bölgesini tam yetkiyle kendi denetimi altına almasının son derece doğal sayıldığı bir dönemin, 12 Eylül askeri cunta yönetimi döneminin ruhunu taşıyor. Lafzı ve ruhuyla bir darbe kanunu. Son günlerdeki uygulama, kanunda 13 Temmuz 2013'te, "çözüm süreci" sürerken yapılan değişikliğe dayandırılıyor.

Cenaze hukuku, hukukun cenazesi

Resim
Osmanlı'nın son padişahı Vahdettin öldüğünde, cenazesi Türkiye'ye kabul edilmedi. Suriye'ye defnedildi. Türkiye, vatandaşlıktan yasayla ıskat ettiği, dirisini siyasal tehlike olarak gördüğü sultanın ölüsünü de tehlike olarak görmüştü.

Yalnız ve kullanışlı dahi: Baykal

Resim
Tek kişilik mücadelelerinin birincisi olarak vardı hep; aynı zamanda sonuncu olduğunu da görmesi gerekmedi böylece. Böylece hep kaybettiğini hiç anlamadı. (Fil Dergisi, Temmuz 2015)